Skånsk mark, svensk soja – ny exportprodukt?

Svensk ekologiskt odlad soja på export till Asien! Smaka på tanken.

Svensk soja har förutsättningar att bli en premiumprodukt för en enorm marknad. En råvara som kan spela en betydande roll i strävan efter hälsosammare livsstil och bidra till att minska överkonsumtionen av kött. Förädlad till högklassig soja i såsen, på riset och vegetariska biffar. Och för målgrupper med speciella krav, allt från laktosintoleranta och vegetarianer till människor som vill leva sundare eller/och ta klimatansvar.

Svenskodlad soja ger mervärden:

Vi kan ge framtidens marknad skånsk soja med råproteinhalter på 40%. Proteinhalten är ca dubbelt så hög som i den vanliga gula ärtan. Dessutom ger skånsk sojaodling även andra fördelar:

  • Kontroll genom hela kedjan från fält till konsument – antingen som livsmedel eller som foder.
  • GMO-fri råvara
  • Närproducerad råvara som stärker jordbrukets konkurrenskraft
  • Nytt svenskt livsmedel – en stark bas för nya varumärken.
  • Globala miljövinster genom minskad miljöpåverkan.

Erik Nilsson på Gunnarshögs gård i Hammenhög först ut

Lantbrukaren Erik Nilsson tillhör pionjärerna inom sojaodling. Läs mer om projektet, som stöttas av Jordbruksverket och JTI, Institutet för Jordbruks- och Miljöteknik.

Klicka på bilden eller här för att ladda ner broschyren om Svensk Soja.