Minskat matsvinn med nya drycker av fermenterade frukter och bär – FERMAROM

Alldeles för mycket fin frukt och goda bär sorteras bort i ett tidigt skede enbart pga skönhetsfel. Ideon Agro Food är med och leder ett samarbetsprojekt för att ta fram nya goda och nyttiga drycker av fermenterade svenska frukter och bär som annars skulle ha kasserats och blivit en del av matsvinnet.

 

Utvecklingsprojektet leds av ProViva AB i samarbete med Högskolan Kristianstad, e-Sense Sweden AB, Balsgård Foodtech AB och Stiftelsen Ideon Agro Food med stöd av Europeiska struktur- och investeringsfonderna och Jordbruksverket. Målet är att ta fram en fermenterad aromrik dryck gjord på svensk äppelråvara som vanligtvis annars sorteras eller väljs bort vid plockning.

Varje äppelsort har en karaktäristisk aromprofil som kan förstärkas och förändras genom fermentering. Genom att utgå från svenska äppelsorter och lämpliga jäst- och bakteriestammar kan nya alkoholfria drycker med unika smaker utvecklas, säger Kimmo Rumpunen, forskare på SLU och konsult vid Balsgård Foodtech.

Att hitta nya bra metoder att använda all producerad frukt är något som driver alla deltagarna i projektet. Det är det bästa sättet att minska matsvinnet, och kan dessutom skapa nya avsättningsmöjligheter för frukt- och bärproducenter.

Arbetet är i full gång och projektet kommer att avslutas under 2023.

Vill du läsa mer om hur vi blir bättre på att tillvarata våra livsmedelsresurser? Ta en titt i Jordbruksverkets rapport här